freekon, nic nie jest zamiatane pod dywan. Wszystko zostało wyjaśnione na PW, ale kolega potrzebuje widzę współczucia
Kilka pytań nowego użytkownika Octavii I 1.8 20V 99r.
Zwiń
X
-
Kilka pytań nowego użytkownika Octavii I 1.8 20V 99r.
Witam.
Posiadam Octavie I 1.8 20V z 1999 r.
Mam kilka pytań i może ktoś mi pomoże...
1. Co mogę zrobić z nie najlepiej wciągającym się pasem pasażera??? Pomijając oczywiście jego wymianę.
2. Czy Octavia powinna mieć tylko jeden przeciwmgielny z tyłu (bo miejsce na ścieżce z prawej jest, ale i jest tam zaślepka, która uniemożliwia włożenie żarówki)?
3. Czy pękające uszczelki przy plastiku przy wycieraczkach z przodu to standard czy tylko ja tak mam?? Czy może to jakoś wpływać niekorzystnie podczas deszczu (brak tych uszczelek w ok. 60-70 %)?
4. W schowku mam dziwny plastik, który nie pasuje nigdzie, gdzie on mógł być???
5. Gdy byłem na przeglądzie diagnosta stwierdził, że auto ma ESP ale tylko na przednie koła... Wyjeżdżał chyba z rolek i w tym momencie pokazało mu coś tam na komputerze i potem tak mi powiedział... Realne jest to? Auto nigdzie nie ma kontrolki ani wyłącznika...
6. Muszę kupić rozrząd ale do 1.8 20V są ponoć 2 rodzaje napinaczy... Do zweryfikowania,który potrzebuje Ja potrzebuję nr silnika. W jakim miejscu w aucie mogę go odczytać? PILNE!
To narazie tyle moich pytań... Pozdrawiam.Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
-
-
3.To standart niestety i musisz sobie wymienić całą zaślepkę podszybia
6.Odpisz sobie VIN z dowodu rej i na necie tzw Vin-Decoderem odczytasz informacje o silniku itp
5.Nie mówił przez przypadek o EDS?
Tyle wiem :P"Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."
"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)
www.zoltar.bielsko.pl
Komentarz
-
-
1. rozwiązaniem tymczasowym na słabo zwijający się pas jest porządne umycie pasa z obu stron wodą z mydłem, a po przeschnięciu - spsikanie go na całej powierzchni, z obu stron silikonem w sprayu. Po przeschnięciu silikonu można potem pas przetrzeć czystą szmatką. To powinno poprawić pracę pasa. Możesz też dostać się do mechanizmu zwijacza pasa i nasmarować cały mechanizm, tzn. popryskać go silikonem. Ale czy to pomoże - nie wiem...Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez money555Czy Octavia powinna mieć tylko jeden przeciwmgielny z tyłu (bo miejsce na ścieżce z prawej jest, ale i jest tam zaślepka, która uniemożliwia włożenie żarówki)?
Tak Octavia i wiele innych samochodów tzw. "zachodnich" ma jedno światło p/mgielne z tyłu.
Zamieszczone przez money555W schowku mam dziwny plastik, który nie pasuje nigdzie, gdzie on mógł być???
Skoro nigdzie nie pasuje i nie jest potrzebny, to odpuść sobie.
Zamieszczone przez money555Gdy byłem na przeglądzie diagnosta stwierdził, że auto ma ESP ale tylko na przednie koła... Wyjeżdżał chyba z rolek i w tym momencie pokazało mu coś tam na komputerze i potem tak mi powiedział... Realne jest to?
Tak realne, poczytaj np. tu: http://www.motofakty.pl/artykul/esp-jak-po-szynach.html
Zamieszczone przez money555Muszę kupić rozrząd ale do 1.8 20V są ponoć 2 rodzaje napinaczy... Do zweryfikowania,który potrzebuje Ja potrzebuję nr silnika. W jakim miejscu w aucie mogę go odczytać?
Do identyfikacji części zamiennych, z reguły używa się numeru: VIN - gdzie zakodowane są wszystkie potrzebne informacje (typ silnika ,skrzyni biegów itd.) no ale skoro potrzebujesz numer silnika to poczytaj min.tu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=7612
następnie tu: http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia/66 i w wielu innych wątkach na forum i w sieci.
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
money555,
1, co do pasa to też tak miałem , chciałem zajrzeć czy można samemu naciągnąć sprężynę ale nie ma szans ,są podobno zakłady które robią takie rzeczy,ja jednak wymieniłem na używany lepszy,
2, co do przeciwmgielnego to w naszym kodeksie jest że tylko lewy skraj ma , ja u siebie dołożyłem przewód , wsówkę ,wyciąłem zaślepkę i włożyłem żarówkę i mam z obu stron :szeroki_usmiech
5, co do stwierdzenia diagnosty to będziesz miał ASR ,tylko w w starszych rocznikach nie było żadnego przycisku-klawisza o tym informującego, ja mam u siebie ESP i mogą wyłączać jak chcę .
4, ten plastik to wygląda na kawałek tapicerki z wnętrza,może z bagażnika, obejrzyj dokładnie,
6, kod silnika możesz mieć na pokrywie rozrządu lub we wlepie w bagażniku z lewej strony pod wykładzina koło zapasu.ok
pozdroBył ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html
Komentarz
-
-
5. Gdy byłem na przeglądzie diagnosta stwierdził, że auto ma ESP ale tylko na przednie koła... Wyjeżdżał chyba z rolek i w tym momencie pokazało mu coś tam na komputerze i potem tak mi powiedział... Realne jest to? Auto nigdzie nie ma kontrolki ani wyłącznika...
Zamieszczone przez money5553. Czy pękające uszczelki przy plastiku przy wycieraczkach z przodu to standard czy tylko ja tak mam?? Czy może to jakoś wpływać niekorzystnie podczas deszczu (brak tych uszczelek w ok. 60-70 %)?
Zamieszczone przez money5556. Muszę kupić rozrząd ale do 1.8 20V są ponoć 2 rodzaje napinaczy... Do zweryfikowania,który potrzebuje Ja potrzebuję nr silnika. W jakim miejscu w aucie mogę go odczytać? PILNE!.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RemarkDo identyfikacji części zamiennych, z reguły używa się numeru: VIN - gdzie zakodowane są wszystkie potrzebne informacje (typ silnika ,skrzyni biegów itd.)
Zamieszczone przez RemarkTak Octavia i wiele innych samochodów tzw. "zachodnich" ma jedno światło p/mgielne z tyłu.
Zamieszczone przez ROBAL_265, co do stwierdzenia diagnosty to będziesz miał ASR ,tylko w w starszych rocznikach nie było żadnego przycisku-klawisza o tym informującego, ja mam u siebie ESP i mogą wyłączać jak chcę .
Zamieszczone przez phonemanDane o samochodzie znajdziesz w wklejce.
Dzięki Panowie!
ODŚWIEŻAM !!!
[ Dodano: Nie 15 Lip, 12 09:18 ]
Zamieszczone przez bws343.To standart niestety i musisz sobie wymienić całą zaślepkę podszybia
[ Dodano: Nie 15 Lip, 12 22:50 ]
7. Panowie... Napiszę już tutaj...
Nie mam podświetlenia w bagażniku... Żarówka jest ok., a w kablach nie ma napięcia ale kable są ok. (nieprzetarte) Czy może to być "mikrowłącznik" taki sam jak jest przy drzwiach np. kierowcy? Działa mi centralny z bagażnika itd., a nie mam tylko podświetlenia... Ktoś rozbierał już klapę bagażnika by naprawić zamek? Chyba, że to coś innego... Czekam na rady!
8. Co można poradzić na przycinającą się klamrę od pasa? Tzn. jak wypinam pas to czerwony przycisk nie zawsze odskoczy...Skoda Octavia I 1.8 20V & Seat Toledo 1.8 20V - JAK BRACIA BLIŹNIAKI !!! Pozdrawiam!
Komentarz
-
Komentarz